Öppettider påsk
Skärtorsdag stänger kontoret 13.00
Glad Påsk önskar vi på Hasselöns Bokföring.
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att känna sig trygga i att verksamheten följer rådande lagar och regler – särskilt skatteregler som ofta upplevs som svåra att förstå. Undersökningen lyfter också fram redovisningskonsulternas viktiga roll i att hjälpa småföretagare navigera dessa regler. Dennis Krook, projektledare och kommunikatör på Företagarförbundet, menar att fler småföretagare borde dra nytta av sin redovisningskonsult för att maximera sin potential.
Medier framställer ofta småföretagens ekonomiska situation i svarta rubriker, präglade av kriser, inflation och höga räntor. Företagarförbundets rapport visar dock en ljusare bild. En undersökning bland 200 av förbundets medlemmar visar att en majoritet av småföretagen går med vinst.
– Det är förvånande men också uppmuntrande, säger Dennis Krook. Mediabilden är ofta överdrivet dramatisk, men vår undersökning visar att småföretagare är otroligt duktiga på att anpassa sig. Vi såg samma sak under pandemin – många förväntade sig ett mycket värre scenario än vad som faktiskt blev verklighet.
Dennis förklarar att småföretagarnas förmåga att snabbt ställa om är en avgörande framgångsfaktor. Deras flexibilitet gör det möjligt att agera snabbt vid förändringar, till exempel genom att dra ner på kostnader eller sänka sin egen lön för att hålla verksamheten flytande.
– Det är ofta litenheten som är styrkan. Ett större företag kan inte svänga lika snabbt när samhällsförändringar sker, säger han.
Trots att många småföretag är framgångsrika upplevs vissa skatteregler, som de så kallade 3:12-reglerna, som särskilt svåra och frustrerande.
– Frustrationen handlar mycket om att reglerna är svårbegripliga, säger Daniel. Småföretagare vill ha kontroll över sin egen situation, men med 3:12-reglerna känner många att de inte har en chans att förstå. Att använda sig av räknesnurror på nätet utan att förstå beräkningarna skapar en känsla av osäkerhet och irritation.
Även om de föreslagna förändringarna av 3:12-reglerna är ett steg i rätt riktning, betonar Dennis att rådgivning från redovisningskonsulter är avgörande för att hjälpa många småföretagare navigera i det komplexa skattesystemet.
Undersökningen visar att många småföretagare redan använder redovisningskonsulter, men Dennis menar att deras roll kan bli ännu större. Med rätt konsult kan småföretagare inte bara förbättra sin förståelse för skatteregler – de kan också ta sitt företag till nästa nivå.
– Redovisningskonsulter behöver bli mer proaktiva, och småföretagare måste bli bättre på att ställa krav. Det handlar inte bara om att få siffrorna rätt, utan också om att få rådgivning som hjälper företaget att växa och bli mer lönsamt, säger han.
En bra redovisningskonsult bör fungera som en affärsrådgivare och hjälpa företagare att tänka långsiktigt.
– Småföretagare behöver stöd både på kort och lång sikt. Det handlar inte bara om att räkna ut vinsten för nästa år, utan också om att skapa en strategi för de kommande tre åren, avslutar Daniel.
The post Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre appeared first on Tidningen Konsulten.
Skärtorsdag stänger kontoret 13.00
Glad Påsk önskar vi på Hasselöns Bokföring.
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …
Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt! Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …